Het verhaal van Marga

Margien (roepnaam Marga) zit sinds 2013 al bij de Stadsbank, maar in februari 2023 is ze dan eindelijk schuldenvrij. We nemen je mee in haar verhaal.


Marga is 34, woont in Lichtenvoorde en is een kersverse alleenstaande moeder. Ze heeft in het verleden veel meegemaakt en kon deze gebeurtenissen niet meer goed verwerken. Hierdoor ontstond er PTSS, kon ze niet meer werken door psychische problemen en een whiplash en ontstonden daarmee ook de schulden. Marga: “Ik had geen overzicht meer en durfde geen brieven meer te openen. Ik zakte steeds verder weg en de schulden liepen alleen maar op”. Door de schulden kon ze haar EMDR sessies niet meer betalen. Om haar hoofd toch leeg te maken wandelt ze veel met haar 2 pitbulls, “daardoor heb ik mij in huis altijd veilig gevoeld”. Ook doet ze vrijwilligerswerk bij de Kringloop. “Ik begeleid de dagbesteding en help klanten aan de kassa”. Ze mag wel betaald werken, maar haar lichaam kan het nog niet aan. Bij de Kringloop kan ze daarom ook gewoon stoppen als haar lichaam dat aangeeft. Ze is blij dat ze op deze manier toch weer een sociaal netwerk opbouwt en het is een goede training om haar lichaam weer onder controle te krijgen.

Pas na 4 jaar zag Marga in dat het zo echt niet meer langer kon en schakelde ze hulp in. Ze werd vrijwillig geholpen om te zien welke schulden ze had en waar deze schulden liepen. In 2013 kwam ze daardoor bij de Stadsbank terecht en begon ze met Budgetbeheer. Ondanks dat ze blij was dat ze de stap had genomen bleef ze de schaamte houden. In maart 2017 bleek beschermingsbewind toch beter te passen bij haar huidige situatie. Marga: “In het begin vond ik het fijn dat alles uit handen genomen werd zodat ik zelf kon werken aan mijn eigen problemen. Ik heb veel gehuild en moest zelfs nadenken over hoe ik mijn eigen naam moest schrijven”. Met haar eerste bewindvoerder had ze een minder goede band, maar met bewindvoerder Benjamin heeft ze een goede band. Er is wederzijds vertrouwen, hij heeft veel tijd en aandacht voor Marga en alles loopt nu gelukkig wel op rolletjes. “Als ik voor een keuze sta dan vraagt Benjamin altijd hoe ik daarin sta. Dat vind ik erg fijn en geeft mij toch het gevoel dat ik zelf nog kan beslissen”. Inmiddels gaat het een stuk beter met Marga en staat ze een stuk sterker in haar schoenen. Om haar langzaamaan weer te begeleiden naar zelfstand haar financiën te beheren is ze vorig jaar begonnen met dingen zelf weer op te pakken. Zo krijgt ze nu eens in de 2 weken haar weekgeld. Deze maand hoopt ze dat dit aangepast kan worden naar eens per maand. “Ik hou mijn SMART kasboek zelf goed in de gaten. Als ik iets niet snap of er iets niet klopt dan bel ik gelijk met Benjamin”. Hoe het voelt nu ze weer zelf dingen kan doen? “Ik voel mij eindelijk weer mens!”. Inmiddels heeft ze een mooi spaarpotje opgebouwd voor als ze in februari volgend jaar helemaal schuldenvrij is. Wat ze dan gaat doen? “Ik ga een groot feest geven én samenwonen met mijn vriend. Dat durf ik dan wel aan!”.

Heel veel succes met de laatste loodjes Marga!